IMG_0312 (1).jpg

keuze opdrachten

handvaardigheid 3G1

jaarplanning

Voor het schooljaar 2018/2019 mag je minimaal 3 opdrachten vrij kiezen verdeeld over het hele schooljaar. De volgorde waarin je ze maakt bepaal je zelf. Het aantal van 3 is afhankelijk van de opdrachten die je kiest. En of je handvaardigheid en tekenen combineert. In sommige gevallen kan de docent beslissen dat je meer of minder werkstukken moet maken.

Handvaardigheid of tekenen?

Je hebt zowel handvaardigheid als tekenen bij dezelfde docent. Je mag zelf kiezen of je aan 1 opdracht in beide lessen werkt of dat je handvaardigheid en tekenen gescheiden houdt. Sommige handvaardigheid opdrachten zijn minder geschikt om in het tekenlokaal uit te voeren. In dit geval zal de docent je adviseren om voor tekenen een andere opdracht te kiezen. Je bent door heen het jaar verplicht minimaal 1 opdracht van handvaardigheid gemaakt te hebben en minimaal 1 opdracht van tekenen.

Becijfering

Je cijfer per trimester is het gemiddelde uit twee delen: Je werkproces en het eindresultaat.

Er wordt voor het werkproces gekeken naar je inzet, je eigenheid, hoe je problemen oplost en naar hoe je commentaar en advies van de docent (en anderen!) gebruikt om tot een beter werk te komen.

Voor het eindresultaat wordt er gekeken naar de tijd en aandacht die je aan de afwerking en eventueel presentatie hebt besteedt en hoe het uiteindelijke werkstuk ‘uit de verf’ is gekomen.

inspiratie zoeken

Voor veel opdrachten wordt gevraagd om beeldmateriaal te zoeken. Zodat je ontdekt wat er in het werkveld gemaakt wordt en welke verschillende stijlen er allemaal wel niet mogelijk zijn. Echter, je kunt jezelf enorm verliezen in deze zoektocht. (Ja, ik ook kan uuuuuren achter Pinterest zitten!) Het zoeken naar voorbeelden en beeldmateriaal mag daarom maar maximaal 1 lesuur in beslag nemen. Het tweede lesuur dat je aan een opdracht besteed moet direct op papier zijn.


opdrachten

Schaakset

Ontwerp originele schaakstukken en voer deze uit. Je mag zoals bovenstaand voorbeeld heel figuratief denken of juist hele abstracte figuren ontwerpen. Uitvoering is volledig aan jou en je ontwerp: Worden ze van klei? Ga je zelf materiaal zoeken zoals stukjes hout of steentjes? Ga je met ijzerdraad en solderen werken? Ga je figuurzagen? Of heb je nog een ander bijster goed idee?

Uiteraard maak je ook nog een bord, zo origineel of traditioneel als je zelf wilt.

Bonus (telt afhankelijk van complexiteit als extra opdracht): Ontwerp een opbergdoos voor je stukken. Misschien is die doos zelfs opengeklapt ook direct je spelbord!

Alternatief: Een ander favoriet bordspel waarbij er speelstukken zitten? Of heb je zelfs een mega goed idee voor een nieuw spel? Leg je idee voor bij de docent.


Screen Shot 2018-09-28 at 12.46.17.png

Gewoven kleurenstudie

Zoek of maak een foto die een speciale betekenis voor je heeft. Let hierop vooral op de kleuren van je foto. Ga vervolgens naar de ‘Adobe Colorwheel’ en maak een kleurenpalet via je foto. (Linksboven ‘import image’).

Ga dan op zoek naar textiel/draad in deze kleuren. We hebben stof en draad hier liggen, maar misschien kan je thuis ook nog iets vinden. Een goede optie is bijvoorbeeld het verknippen van oude kleding (van jezelf of kringloopwinkel?) tot stroken stof.

Ontwerp dan een weefgetouw. Je werk blijft namelijk (deels) op dit weefgetouw als het af is. Zie de tak op de afbeelding hierboven.

Kies sterke draden voor de ‘schering’; oftewel de draden die je op je weefgetouw spant. De uitgezochten stoffen en draden dienen voor de ‘inslag’; oftewel de draden die je door de opgespannen gaat weven.

Kijk voor inspiratie op de instagram van Karina Siegmund.


‘ von Lichtenstein ’ in de Codex Manesse

von Lichtenstein’ in de Codex Manesse

Wapenschild

Ontwerp je eigen wapenschild! Lees je hiervoor in over alle betekenissen die zo’n schild kan hebben. Van de kleur tot de afbeeldingen.

Je kunt je wapenschild op twee manieren uitvoeren.

3D

Zaag elk onderdeel van je wapenschild uit multiplex. Schilder elk onderdeel in de juiste kleur (vergeet de randjes niet!) en plak ze vervolgens op elkaar.

Hoogdruk

Lees hiervoor de uitleg van hoogdruk bij de logo-opdracht van de eerste en tweede klassen.


Screen Shot 2018-09-28 at 14.20.16.png

originele Verpakking

Ontwerp een originele verpakking voor een product dat je zelf graag gebruikt (of zou willen gebruiken). Wees origineel en creatief.

Bekijk dit voorbeeld op Behance. Zie je hoe het product zelf de inspiratie is geweest voor de verpakking? Zoek naar meer voorbeelden op Behance en Dribbble. Gebruik daarvoor de zoekterm ‘packaging design’.

Bepaal met welke materialen en hoe je jouw verpakking gaat maken.

Voer dit vervolgens ook uit.


Vrij werkstuk gemaakt door Lydia in de bovenbouw op de Grundel.

Vrij werkstuk gemaakt door Lydia in de bovenbouw op de Grundel.

Eigen werk

Thuis zelf veel aan het knutselen, bouwen, maken? Toon je eigen werk aan je docent en kom met een voorstel voor een werkstuk in de les. Samen met de docent wordt gekeken hoe je met je eigen beeldend proces ook in de les verder kunt.

Of een gaaf idee of iets bedacht/gezien dat je heel graag wilt maken? Leg je idee voor en we gaan samen kijken of en hoe je dat zou kunnen uitvoeren.

51b393f9b3dc99a2dd3d7a44cd263fa2.jpg

3d boek-illustratie

Je lievelingsboek verteld in 1 beeld. Haal een oud boek uit de kringloopwinkel en maak met de bladzijden uit het boek en het boek zelf een '3D illustratie’.

Eventueel mag je ook gebruik maken van kleur en verf om details toe te voegen.

Combinatieopdracht: Ontwerp direct ook de cover van je boek om in dit werk te gebruiken. Kijk hiervoor bij de opdracht van tekenen ‘boek of album cover’.


leren Portomonnee

Ontwerp een eenvoudige, minimalistische portomonnee die je gaat uitvoeren in leer.

Zoek inspiratie op Pinterest. Leer bewerken is … bewerkelijk! Kies dus niet voor een complex ontwerp waarbij je veel moet ‘naaien’. Houdt het simpel!

Voordat je aan de slag gaat met het leer maak je een testversie van stevig papier. Deze leg je voor aan de docent voordat je hem mag uitvoeren in leer.

Alternatief: Ontwerp een eenvoudig telefoonhoesje.


fb7bb3fc1767d71654abff3b6d1e1a70.jpg

Keramieken servies

Maak een beker en/of kom van keramiek. Wordt het een minimalistisch ontwerp? Maak dan een meerdelig servies. Bijvoorbeeld een paar kopjes, of ook nog borden, kommetjes…

Je mag ook 1 grotere vaas of kom maken. Of, als je een heel ingewikkeld ontwerp hebt is 1 beker ook voldoende. Overleg hiervoor met je docent.

Je servies ga je ook glazuren zodat je deze straks ook echt zelf kunt gaan gebruiken!

Voor de techniek maak je gebruikt van de zogenaamde ‘coil pot technique’. Dit is het opbouwen van je pot, beker of vaas met behulp van dunne ‘slangetjes’ klei. Aan de binnenkant van je pot wrijf je deze slangen aan elkaar. Aan de buitenkant kun je dit ook doen, maar dat hoeft niet!

f0a6db945e37f06c453e860b467581a8.jpg

Hoogdruk logo op stoffen banieren. Incl. zeer blije docent in opleiding in de kunstacademie…

Hoogdruk logo op stoffen banieren. Incl. zeer blije docent in opleiding in de kunstacademie…

Logo ontwerpen

Ontwerp een logo voor jezelf. Kijk hier voor een uitgebreide versie van de opdracht.

Om de opdracht voor handenarbeid te laten gelden moet je kiezen uit de uitvoering 3D of hoogdruk. Voor tekenen geldt de uitvoering hoogdruk of illustrator.


Screen Shot 2018-09-28 at 14.29.14.png
Reitende Amazone van Franz von Stuck

Reitende Amazone van Franz von Stuck

Speelgoed of kunst?

Gebruik speelgoed van jezelf van vroeger en gebruik het om een beroemd beeld mee ‘na te maken’. Kijk goed naar het kunstwerk en bepaal welke elementen belangrijk zijn om de verwijzing herkenbaar te houden. Stop er ook genoeg van jezelf in om er weer een uniek kunstwerk van te maken.

Uitvoering volledig afhankelijk van je verhaal en ontwerp.

erwin-wurm-venice-art-biennale-one-minute-sculptures-designboom-002.jpg

One minute sculptures

Ontwerp een kunstwerk (of kunstwerken) waarin de kunstkijker zelf een actieve rol moet spelen. Bekijk hiervoor de naar de werken van Erwin Wurm.

Je mag werken met al bestaande objecten, maar dan moet je minimaal 3 ‘sculpturen’ ontwerpen. Of je vermaakt een bestaand object of plaats een bestaand object op zo’n gekke manier dat er een nieuwe relatie met het object ontstaat.

Vergeet ook niet een korte handleiding bij het werk te maken!

Wist je dat de one minute sculptures van Erwin Wurm gebruikt zijn in de muziekvideo van Red Hot Chili Peppers ‘Can’t Stop’?

Zet je one-minute sculpture ergens in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de gang of in de aula. Maak foto’s van je sculptuur in actie. (Eventueel vraag je klasgenoten hier voor een rol in te spelen.)


1200px-Marina_Abramović,_The_Artist_is_Present,_2010_(2).jpg

Performance art

Mogelijkheid tot groepsopdracht!

Bedenk een ‘kunstwerk’ dat je zelf gaat uitvoeren op straat. Dit kan zo simpel zijn als ‘the artist is present’ van Marina Abramovic. Een kunstenares die op een stoel is gaan zitten in het museum om op het moment dat iemand tegenover haar op een stoel plaats nam die persoon recht in de ogen te kijken. Zonder een woord te zeggen.

Dit kan ook een korte dansvoorstelling, theaterstukje of…(?) zijn.

Bedenk of je een speciaal kostuum nodig hebt en of attributen. Verzamel/maak wat je nodig hebt, schrijf een script en voer je kunstwerk uiteindelijk ook uit ergens in een drukke publieke ruimte.

Zorg dat je performance gefilmd wordt. Dit mag door iemand uit de groep gedaan worden die liever niet zelf in schijnwerpers staat of vraag een vriend/vriendin.

Let op! Als de filmer iemand uit de groep is dan moet deze persoon als eindwerkstuk een volledig gemonteerd filmpje inleveren. Film daarom ook stukjes van de voorbereidingen etc.!


IMG_0310.JPG

Japanese stabbinding

Maak je eigen notitieboekje d.m.v. ‘Japanese Stabbinding’. Dit is een boekbinding techniek die zorgt voor hele mooie artistieke zijkanten.

Maak twee mooie ‘covers’ voor de voor en achterkant op stevig karton. Verzamel dan je pagina’s; wit, met lijntjes of een combinatie.

Je covers en je pagina’s zijn allemaal van hetzelfde formaat. Dit formaat kies je overigens zelf! Als je moet bijsnijden gebruik je hiervoor de ‘papier-guillotine’ in tekenen. Kom voordat je daar gebruik van maakt wel eerst naar de docent!

Bepaal je stabbinding ontwerp. Dit mag een bekend patroon zijn dat je op internet gevonden hebt of zelf ontworpen (zoals de naam Erwin in het voorbeeld hierboven). Als je zelf ontwerpt maak dan wel eerst een proefje in 1 dik kartonnetje om te kijken of je wel uitkomt!

Meet en teken af waar de gaatjes moeten komen. Maak de gaatjes met een priem. Let op dat je niet teveel papier tegelijk probeert te doorboren! Zorg wel als je in verschillende delen werkt dat de gaatjes overal op exact dezelfde plek zitten.

‘Borduur’ met een mooie draad je patroon.

Bonus: Gebruik een schilderopdracht van tekenen als voorkant van je notitieboekje. (Als je er gaten in durft te maken uiteraard….)


57f911d8eaac1ae8b2a24c62b83831bf.jpg

Lepel snijden

Snijd je eigen lepel en werk hem af met een mooi versierde greep.

Gebruik hiervoor een stuk zachter hout. (Mooie tak uit de tuin of het bos gevonden? Neem hem mee en we bekijken of deze geschikt is om te gebruiken. Berk is ideaal.) Teken je lepel hierop af aan alle 4 de zijdes!

Guts vervolgens eerst de holle lepel uit. Daarna zaag je je lepel ruim uit. De afwerking doe je met een mes.

Werk af door alles netjes te schuren. Eventueel kun je nu ook de hendel gaan versieren, door te snijden, gutsen of branden.

Helemaal aan het eind kun je, je lepel in de olie met olijfolie of een andere eetbare olie. Geen standaard meubelolie gebruiken want dan kun je er niet meer mee eten!

Pak voordat je begint ook de handleiding houtbewerking erbij en neem daar het stuk over houtsnijden en gutsen goed door. Neem ook deze handleiding door voordat je begint.

De smaak te pakken? Als volgende opdracht mag je ook een beker of bord snijden!

Succes

en veel plezier!