IMG_0755.jpg

LOGO ONTWERP

opdracht tekenen en handvaardigheid

BEELDEN ZEGGEN MEER DAN WOORDEN

In onze maatschappij is beeldtaal ontzettend belangrijk. Volgens digitale marketeers ben je goed bezig als iemand 2 tot 3 minuten op je website rondhangt. Zo kort? Ja! Zo kort! Hoe lang zit jij gemiddeld op een website? En lees je dan alle tekst?

Een logo is een bekend voorbeeld waarin in beeld een belangrijke functie inneemt. Daarom dat je voor deze opdracht een logo voor jezelf gaat ontwerpen.

Ik neem je mee op een traject zoals ik hem zelf ook bewandel als ik een logo voor een klant ontwerp.

Tekenen

Voor de klassen die tekenen krijgen werken het logo uit in illustrator. Hiervoor krijg je tussendoor ook een paar theorielessen om aan de slag te kunnen met dit programma van Adobe.

Daarbij gaan we ook nog even in op typografie zodat je als bonus ook een visitekaartje kan/mag ontwerpen

Handvaardigheid

De klassen handvaardigheid mogen het logo op 2 manieren uitwerken.

3D: Van multiplex d.m.v figuurzagen. Dit logo gaat uiteindelijk moeten kunnen staan of in de ruimte kunnen hangen aan visdraadjes.
Hoogdruk: Houtsnedes maken van multiplex en deze in-inkten en mee gaan drukken op papier.

brainstorm

moodboard

Heb je een Pinterest account? Dan mag je deze gebruiken om je moodboard op te maken. Heb je geen Pinterest (je moet minimaal 13 jaar zijn om een account zonder toestemming van je ouders aan te maken) dan mag je jouw afbeeldingen in een mapje op je computer opslaan.

Uitprinten van je moodboard is onnodig en onhandig. Je moodboard verandert immers constant! Beter dat je gebruik maakt van de flexibiliteit van de digitale wereld.

Wat zijn inspiratiebeelden?

  • Andere logo’s en huisstijlen

  • Mooie foto’s

  • Schilderijen of tekeningen die je aanspreken

  • Kleurencombinaties

  • Typografie combinaties

  • Andere beelden die je op de 1 of andere manier aanspreken

Waar vind je inspiratiebeelden?

Schetsen

Terwijl je inspiratie opdoet met je moodboard kun je ook al beginnen met schetsen. Dit proces gaat hand in hand. Waar kijk je naar bij het ontwerpen van je logo?

Naar trends:

Best practices:

Hoe begin je dan met schetsen? Vanuit je moodboard ga je kijken naar vormen en elementen die je kan gebruiken of waar je ‘iets’ in ziet. Het is een lastig proces om uit te leggen en voor iedereen en elk project gaat het weer anders. Maar schetsen zijn snelle korte gedachten op papier, reken dat je misschien maar een paar seconden aan elk schetsje besteed. Maximaal een minuut!

Hieronder een paar foto’s van een schetsproces die ik samen met een andere grafisch ontwerpster heb gehad. Je kunt in de verschillende stappen mooi zien hoe onze gedachtengangen gingen. Op de laatste afbeelding zie je hoe het logo uiteindelijk is geworden. Hier zie je ook de verschillende manieren hoe dit logo uiteindelijk ingezet kan worden, afhankelijk van de behoefte.

3 schetsen

Het is de bedoeling dat je uiteindelijk 3 schetsen aan mij kunt presenteren. Samen gaan we dan kijken welke het meest aansprekend is. Eventueel stuur ik je nog weer terug naar de tekentafel om op een bepaald idee door te werken. Net zoals een echte opdrachtgever dat ook zou kunnen doen.

Uiteindelijk komen we samen tot de keuze van 1 ontwerp die je dan gaat uitwerken. Op hout voor de handvaardigheid klassen; in illustrator voor de teken klassen.

3D

Je krijgt een houten plaatje waar je, je ontwerp me mag uitwerken. Het is hierbij de bedoeling dat je logo een ruimtelijk beeld wordt. Oftewel; hij moet van tenminste drie aangezichten interessant zijn om naar te kijken. Je ontwerp mag komen te staan, of komen te hangen of… misschien heb jij wel een heel gaaf idee om je logo te presenteren.

Je mag kleur gebruiken door je hout te gaan schilderen, of de natuurlijke kleur van het hout laten. De keuze is aan jou en natuurlijk aan je logo. Wat past het beste bij je logo?

Uiteindelijk maak je een foto van je logo in een simpele fotostudio. Eventueel mag je die foto nog wat opschonen in photoshop waarna je deze foto mag uitprinten en op de voorkant van je map mag plaatsen.

hoogdruk

Eerst moet je gaan bepalen hoe je, je logo gaat drukken: Voor elke kleur maak je namelijk een aparte houtsnede. Waarna je kleur voor kleur op hetzelfde papier gaat drukken. Heb je bijvoorbeeld een geel vierkantje in een rode cirkel? Dan zaag je eerst twee keer exact de zelfde cirkel uit. In 1 van de cirkels guts je dan het vierkantje. De hele cirkel inkt je met geel in en druk je eerst op het papier. De cirkel minus vierkantje wordt rood en gaat er vervolgens overheen.

Voordat je begint met je houtsnedes overleg je met mij; want nadenken welke je moet maken en op welke volgorde je moet drukken is niet altijd even eenvoudig.

De houtsnedes maak je in multiplex met behulp van gutsen. Je hebt misschien wel op de basisschool een keer een linosnede gemaakt; dit lijkt daarop.

Illustrator

Na een paar lessen brainstorm en schetsen zal ik een computerlokaal voor jullie reserveren. Hier zal ik jullie dan een eerste handreiking geven in het gebruik van illustrator. Waarbij je eventueel al kan spelen met wat schetsen die je al hebt. Meer informatie daarover krijg je op een aparte webpagina.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je, je logo helemaal in illustrator uitwerkt. Deze printen we dan uit en mag je op de voorkant van je werkmap plakken.

Bonus:

Wie dat wil en eerder klaar is mag zich ook gaan verdiepen in typografie en een visitekaartje voor zichzelf ontwerpen.


Beoordeling

Je proces bepaalt 50% van je cijfer. De uitwerking wederom 50%.

Er wordt gekeken naar je inzet, je eigenheid, hoe je problemen oplost en naar hoe je commentaar en advies van mij of anderen gebruikt om tot een beter werk te komen.

De uitwerking moet ‘pixel-perfect’ zijn: Hoe veel aandacht besteed je aan de afwerking? Voor hout; heb je goed geschuurd? Netjes geschilderd? Zorgvuldig gelijmd of andere houtverbindingen gebruikt?
Voor illustrator geldt het pixel-perfect uiteraard letterlijk; je uiteindelijke werk moet tot op de pixel uitgelijnd zijn. Geen gedoe met ‘op het oog’, maar werk met guides en rulers om tot een strak eindresultaat te komen.


busniesscard.jpg

Succes!