012_Slapendefjord.jpg

keuze opdrachten

Tekenen 3e klassen

Jaarplanning

Voor het schooljaar 2018/2019 mag je minimaal 3 opdrachten vrij kiezen verdeeld over het hele schooljaar. De volgorde waarin je ze maakt bepaal je zelf. Het aantal van drie is afhankelijk van de opdrachten die je kiest. In sommige gevallen kan de docent beslissen dat je meer of minder werkstukken moet maken. Je moet minimaal 1 werkstuk volledig analoog uitwerken.

cijfers

Je cijfer per trimester is het gemiddelde uit twee delen: Je werkproces en het eindresultaat.

Er wordt voor het werkproces gekeken naar je inzet, je eigenheid, hoe je problemen oplost en naar hoe je commentaar en advies van de docent (en anderen!) gebruikt om tot een beter werk te komen.

Voor het eindresultaat wordt er gekeken naar de tijd en aandacht die je aan de afwerking en eventueel presentatie hebt besteedt en hoe het uiteindelijke beeld ‘uit de verf’ is gekomen.

Inspiratie zoeken

Voor veel opdrachten wordt gevraagd om beeldmateriaal te zoeken. Zodat je ontdekt wat er in het werkveld gemaakt wordt en welke verschillende stijlen er allemaal wel niet mogelijk zijn. Echter, je kunt jezelf enorm verliezen in deze zoektocht. (Ja, ik ook kan uuuuuren achter Pinterest zitten!) Het zoeken naar voorbeelden en beeldmateriaal mag daarom maar maximaal 1 lesuur in beslag nemen. Het tweede lesuur dat je aan een opdracht besteed moet direct op papier zijn.


Opdrachten

Schilderij van Salvador Dali

Schilderij van Salvador Dali

Dromen

Schilder een scene uit een recente droom. Geen droom ‘voorhanden’? Je dagdroom van net onder wiskunde mag ook…

Nog steeds geen droom? Je mag achter gaan zitten en naar 1 nummer uit deze afspeellijst op spotify luisteren terwijl je, je fantasie de vrije teugel geeft.

Schrijf alles wat je, je kunt herinneren van je droom voor jezelf op. Schroom niet, dit hoef je niemand te tonen als je dat niet wilt. Kies vervolgens een scene/moment uit dat je wilt uitwerken.

Maak daarvan 3 compositie-schetsen. Kies daar 1 van uit en maak daarvan weer 3 schetsen, maar nu met kleurenstudies.

Werk vervolgens je scene uit met acryl of olieverf op A4 of A3 formaat. (Of een ander medium als je vindt dat dit beter werkt voor jouw droom. Overleg hiervoor met de docent.)

Inspiratie uit de kunstwereld voor ‘droombeelden’ kun je eventueel vinden in de schilderijen van Dali. Als je dat leuk vindt mag je, je werk in deze stijl opzetten. Dit is echter niet verplicht!


Vakantieherinneringen

schilderij van Lydia Jansen

schilderij van Lydia Jansen

Mooie vakantie gehad? Veel foto’s? Kies een (vakantie)foto van een landschap of stadsgezicht en werk deze uit.

Maar waarom zou je een foto uitwerken? Een foto is toch al een ‘af’ beeld? Je kan verschillende redenen hebben en je moet goed nadenken welke voor jou van toepassing is.

Zo kan het zijn dat de aandacht, tijd en liefde die je in een realistisch schilderij steekt een verdiepende werking hebben ten opzichte van een snel geschoten foto.

Daarnaast kun je met schilderen een focus leggen die je in de foto niet hebt gehad. Door bijvoorbeeld elementen weg te laten, of onderdelen meer uit te werken en andere stukken meer schetsmatig te laten.

Of gebruik je de foto alleen als referentie? En maak je er je eigen stijl en ding van?

Methode realistisch

Om zo realistisch mogelijk na te tekenen kan de raster-techniek je helpen. Hiervoor print je, je foto uit en teken je er een raster overheen. Dit raster neem je heel dun over op je papier. Vervolgens kun je de vakjes als referentie gebruiken bij het intekenen.

Je hoeft de raster techniek niet te gebruiken; als je gaat voor een eigen stijl dan heb je dit waarschijnlijk helemaal niet nodig!

Voordat je, je uiteindelijke werk begint moet je minimaal 3 schetsen maken. Dit kunnen stijlschetsen zijn, vorm-oefeningen, compositieschetsen en/of kleurenstudies.

Uitwerking op A4 of A3 met acryl of olieverf.


logo ontwerpen

IMG_0755-header.jpg

Ontwerp een logo voor jezelf. Kijk hier voor een uitgebreide versie van de opdracht.

Als uitwerking mag je kiezen tussen een digitaal logo in illustrator of een gedrukt logo met houtsnedes. De 3D uitwerking mag je niet kiezen, dat is voor handenarbeid.


interieur ontwerp

Tekening door Wen Ting

Tekening door Wen Ting

Teken een perspectieftekening van een interieur. Dit mag van alles zijn, van woonkamer tot winkel tot graftombe tot metrostation tot… Als het maar ‘binnen’ is.

Eerst maak je een plattegrond van je ruimte en bedenk je waar alles moet komen. Vervolgens werk je deze uit op A4 of A3 formaat op een aquarelblok met een tekenpotlood. Kleur kun je toevoegen met aquarel en aquarelpotloden. Eventueel kun je aan het eind nog details aandikken met fineliner.


Mandala

Tekening van Rose Halsey

Tekening van Rose Halsey

Een mandala is een cirkelvormige tekening met veel herhaling en perfect symetrisch. Aan een mandala valt niet te ontwerpen. Net als de doodle opdracht begin je gewoon. In het midden en langzaam naar buiten toe. Zorg voor veel details!

Zoek voor je begint inspiratie op.

De eerste schets zet je op met potlood, daarna mag je deze uitwerken met pen en (gekleurde) inkt. Niet voor ongeduldige mensen! (Of juist een goede uitdaging?)

Uitwering op A4 of A3.

Illustratie van Elise Vanderplancke

Illustratie van Elise Vanderplancke

krantenartikel illustreren

Zoek een krantenartikel dat je aanspreekt. Een artikel van medium of een ander diepgaander artikel/blog platform mag ook.

Bedenk hoe je dit artikel wilt illustreren. Wat is de dieper liggende boodschap? Hoe ga je die verbeelden? Ga op zoek naar een stijl die aanspreekt en maak er je eigen ding van.

Voor illustratie inspiratie:

Voor je beeldend onderzoek moet je met minimaal 4 schetsen en ideeën komen. Hier werk je er 1 van uit met aquarelpotloden en/of fineliners op A4 formaat. Vervolgens scan je, je illustratie en maak je een krantenpagina op in inDesign of illustrator. Gebruik hiervoor de de titel van en een stukje tekst uit het artikel die zorgen dat de lezer uitgedaagd wordt om de rest te gaan lezen.


Webcomic

Scandinavia and the World

Scandinavia and the World

Pas op! Verslavend tijdens je beeldend onderzoek! Niet een heel lesuur spenderen aan leuke webcomics lezen…

Bedenk een tof kort verhaal dat je in 1 tot 3 afbeeldingen kunt vertellen. Dit mag een ervaring zijn, een reactie op iets actueels, een historisch feitje, een gekke gedachte, een realisatie of…

Werk vervolgens aan je eigen stijl. Maak ten minste drie verschillende stijlschetsen voordat je aan de uitwerking begint. Werk op A4 of A3 papier, overleg met de docent wat het beste is voor jouw strip.

Uitwerking analoog

Je mag je webcomic helemaal analoog uitwerken. Dus tekenen en uitwerken met fineliners, pastelpotloden en eventueel aquarel.

Uitwerking digitaal

Je mag ook je tekening eerst op papier zetten, met fineliner overtrekken, inscannen en dan ‘tracen’ in illustrator. Waarna je hem vervolgens digitaal kan inkleuren.

Vraag hiervoor naar het gebruik van een tekentablet!


Boek of album cover

Ontwerp een cover voor je favoriete boek of muziekalbum. Ga hierbij niet letterlijk illustreren, maar zoek naar een interessant, bijzonder, opvallend design.

Zoek eerst inspiratie van goede boek- en muziekalbumcovers op bijvoorbeeld pinterest en verzamel voorbeelden die je aanspreken.

Maak vervolgens 3 schetsen met mogelijke covers. Werk de beste uit.

Techniek van uitwerken is afhankelijk van je design. Mogelijkheden zijn potlood, aquarel, gouache of digitaal.

Denk ook aan de typografie voor de titel. Zorg dat deze in je ontwerp wordt verwerkt. Je mag de titel met de hand intekenen of je uiteindelijke ontwerp inscannen en met een digitale typeface werken.


Handlettering

Door Mark van Leeuwen

Door Mark van Leeuwen

Beelden zijn ook letters. Maak een beeld met letters van je favoriete quote of wijsheid.

Kijk hier voor inspiratie

Maak tenminste 5 schetsen voordat je het uiteindelijke ontwerp op A4 of A3 formaat uitwerkt. Werk je handlettering af met pen en inkt. Voor details in kleur kun je (aquarel)potloden gebruiken.

Doodle van Bon Janapin

Doodle van Bon Janapin

Doodle

Maak een doodle op A3 formaat. Begin linksboven in de hoek met het tekenen van (kleine) ‘doodles’ en ga door tot je hele blad gevuld hebt. Je begint linksboven zodat je niet met je hand in al getekende lijnen zit. Linkshandigen beginnen dus rechtsboven.

Teken met een tekenpotlood (een scherp geslepen 2B) je doodles zo licht mogelijk. Voor het uitwerken mag je kiezen uit twee methodes. Bedenk welke je wilt gebruiken voordat je begint want je papierkeuze is hiervan afhankelijk!

Methode Aquarel

Als je vel vol is met je doodles mag je deze gaan inkleuren met aquarel. Je kunt er voor kiezen met grote vlakken kleur te werken en/of details met penseel of aquarelpotlood toe te voegen. Let erop met schilderen dat je, je hand niet op je tekening legt! Als dit nodig is voor details, dan leg je er een papieren doekje onder.

Als je alle kleur hebt aangebracht die je wilt ga je, je hele tekening overtrekken met fineliner zodat je oorspronkelijke doodle weer naar voren komt.

Voor deze methode werk je op een aquarelblok.

Methode pastelpotloden

Als je vel vol is met doodles begin je direct met het overtrekken met fineliner. Leg hiervoor je hand op een papieren doekje zodat je, je tekening niet uitsmeert. Als de fineliner goed droog is mag je dan deze gaan inkleuren, of details gaan toevoegen met kleur, dit doe je met pastelpotloden.

Voor deze methode werk je op tekenpapier.

Let op! Bij deze opdracht is er geen schets of ontwerpfase. Je doodle ontstaat door… te doodelen!

Het gebruik van een doekje tegen versmeren.

Het gebruik van een doekje tegen versmeren.


Vervalsing meesterwerk

Meisje met de parel. Johannes Vermeer.

Meisje met de parel. Johannes Vermeer.

Leer van de beste! Een schilderij kopieëren van een meester is een enorm goede leerschool. Pas als je zelf je penseel op papier zet ga je details zien en snappen die je anders nooit zou hebben opgemerkt.

Kies bijvoorbeeld een werk van Vermeer, Da Vinci, Van Gogh, Monet of Turner. Een ander beroemd werk op het oog? Overleg met de docent of deze er geschikt voor is.

Gebruik eventueel de raster techniek om de vormen en grote vlakken op papier te krijgen. Werk uit op A2 of A3 formaat met acryl, olie of aquarel afhankelijk van je gekozen meesterwerk.

Je mag het meesterwerk ook in de stijl van de poster blow-up uitwerken zoals beschreven in de opdracht ‘zelfportret a.k.a. selfie’.


character design

Minna Sundberg - Stand Still, Stay Silent.

Minna Sundberg - Stand Still, Stay Silent.

Ontwerp een ‘karakter’ voor bijvoorbeeld een stripverhaal, of als mascotte voor een bedrijf. Zoek online naar verschillende stijlen, van bijna realistisch naar heel cartoonesk. Van zeer uitgewerkt naar misschien werken met een paar simpele lijnen.

Ga vervolgens aan de slag met je eigen karakter. Verzin er ook een heel verhaal bij. Wie is hij of zij? Naam? Waar komt hij/zij vandaan? Wat doet hij/zij graag?

Maak drie schetsen van je figuur, denk daarbij aan lichaamshouding, kleding en probeer ook al wat kleurencombinaties uit.

Analoge uitwerking

Werk je ‘karakter’ uit op een A4 aquarelblok met potlood. Werk met dunne zachte lijnen! Vervolgens kun je hem of haar inkleuren met aquarel en aquarelpotloden. Als laatste kun je de lijnen eventueel nog aanzetten met fineliner. Afhankelijk van de stijl die je nastreeft uiteraard.

Digitale uitwerking

Teken je figuur eerst op papier en trek je lijnen over met een fineliner. Vervolgens scan je deze in en met image trace in illustrator kun je de lijnen digitaliseren. Daarna kun je, je tekening uitwerken met photoshop of illustrator. Wederom afhankelijk van de stijl die je nastreeft.

Vraag naar het gebruik van een tekentablet als je digitaal gaat werken!


Zelfportret a.k.a ‘selfie’

In de 17e eeuw was het maken van een zelfportret voor een kunstenaar als Rembrandt vooral een oefening in het teken van goed gelijkende portretten en het weergeven van emoties. Maar ook vandaag de dag leggen we graag ons eigen gelaat vast.

De opdracht: maak een originele selfie en verwerk hem op 1 van de volgende manieren.

Voor de niet zo narcisten onder ons; je mag ook een portret maken van iemand die je bewonderd.

Poster blow-up

Gebruik in photoshop de filter ‘knipsel’. Bewerk daarna eventueel met de filter ‘uitvloeien’. Verander de kleuren. Print op A4 en teken een raster (cm2) op de afbeelding. Zeg nu het zelfde raster, maar dan 2x zo groot op je A2 vel. Werk uit met acrylverf.

Je mag deze techniek uit gebruiken om een ‘meesterwerk’ te vervalsen. Zoek daarvoor een beroemd (geschilderd) portret. Warhol’s portret van Monroe is hiervan uitgezonderd, want dat is al praktisch in deze stijl!

Ondersteboven

Tekening van Sasha Borisovich

Tekening van Sasha Borisovich

Ons hoofd is soms te slim voor ons. Als we proberen een gezicht na te tekenen denken we vaak te ‘weten’ hoe een neus eigenlijk getekend moet worden. Of een oog of een mond… Maar om realistisch te tekenen moeten we dit ‘weten’ gaan uitschakelen. Een trucje daarvoor is om je voorbeeldfoto op de kop na te tekenen. Hierdoor ‘weet’ je niet meer hoe je een oog moet tekenen en ga je beter kijken naar de eigenlijke vorm en de schaduwen.

Eventueel gebruik je hier ook de raster-techniek bij om de verhoudingen helemaal correct te krijgen.

Deze tekening werk je uit op grijs papier met een tekenpotlood. De uiteindelijke diepe schaduwen ga je aanzetten met een zwart of donkerbruin potlood. De hooglichten gebruik je dan een wit of crème-kleurig potlood voor.

Stripfiguur

Tekening van Julio Cesar

Tekening van Julio Cesar

Verander jezelf in een stripfiguur! Van Walt Disney prinses tot Marvel held. Laat je online inspireren door verschillende stijlen en maak tenminste drie schetsen van je zelfportret in drie verschillende stijlen.

Doe vervolgens op de gekozen schets ook nog een kleurenstudie.

Uiteindelijk werk je, jezelf uit.

Analoge uitwerking

Werk je zelfportret uit op een A4 aquarelblok met potlood. Werk met dunne zachte lijnen! Vervolgens kun je hem of haar inkleuren met aquarel en aquarelpotloden. Als laatste kun je de lijnen eventueel nog aanzetten met fineliner. Afhankelijk van de stijl die je nastreeft uiteraard.

Digitale uitwerking

Teken je zelfportret eerst op papier en trek je lijnen over met een fineliner. Vervolgens scan je deze in en met image trace in illustrator kun je de lijnen digitaliseren. Daarna kun je, je tekening uitwerken met photoshop of illustrator. Wederom afhankelijk van de stijl die je nastreeft.

Vraag naar het gebruik van een tekentablet als je digitaal gaat werken!
Architectuur

Ontwerp je droomhuis! Je mag ook deze opdracht op drie verschillende manieren uitwerken. Maar ze beginnen allemaal met minimaal drie schetsen op papier van verschillende ideeën.

Denk bij het ontwerpen van je huis ook aan praktische dingen, zoals deuren en de plaatsing van ramen.

Artist Impression

Tekeningen door architect Aldo Rossi

Tekeningen door architect Aldo Rossi

Teken uit de vrije hand, geen lineaal of geodriehoek! Ontwikkel je eigen stijl van dromerig en organisch tot zakelijk en geometrisch. Plaats je huis ook in een omgeving en onderzoek de werking van objecten, figuren, dieren en de natuur in de nabijheid van je huis.

Perspectief tekening

Tekening door Katarzyna Kmiecik

Tekening door Katarzyna Kmiecik

Op een A2 vel maak je een tekening waarbij je met behulp van lijnperspectief een zo nauwkeurig mogelijk beeld van je ontwerp geeft. Gebruik een vrij hoge horizon zodat je een groot grondvlak hebt, twee of meer vluchtpunten, schuine vlakken, trappen, doorkijkjes en zo voort. Teken zo dat ook de verhoudingen in het beeld duidelijk worden. Voeg ook iets van omgeving toe in de vorm van objecten, figuren, dieren en/of natuurelementen.

Gebruik een grijs potlood, lineaal, passer, geodriehoek…

Bekijk eerst ook de boeken die we hebben op dit gebied.

Google Sketchup

TinyHouseLeadv2_1.jpg

Maak met behulp van Google Sketchup een computertekening van je ontwerp. Bekijk eventueel tutorials online over het gebruik van dit programma. Werk je tekening tot in detail uit; denk daarbij aan materiaalsuggestie, schaduwwerking en stoffering.


Eigen werk

Thuis ook veel aan het tekenen of schilderen? Toon je eigen werk aan je docent en kom met een voorstel voor een werkstuk in de les. Samen met de docent wordt gekeken hoe je met je eigen beeldend proces ook in de les verder kunt.

Raw_detail1.jpg

Succes

en veel plezier!